Henri Dunantstraat 3
6419PB Heerlen
0900 777 4 777
servicebureau@sevagram.nl
Weefseldonatie binnen Sevagram
We grijpen dit moment aan om extra aandacht besteden aan dit thema. We hopen hiermee zowel onze medewerkers, cliënten en familie van cliënten te informeren en te inspireren om open met elkaar in gesprek te gaan over weefseldonatie. De Week van het Donorgesprek is een mooi moment om hierbij stil te staan.
Divers weefsels
Weefsel bestaat uit groepen cellen die in ons lichaam dezelfde functie vervullen, zoals huid, spieren, zenuwen, en botten. Bij weefseldonatie geeft een overleden persoon weefsel aan iemand die dit nodig heeft. Er zijn verschillende soorten weefsels die gedoneerd kunnen worden. De meest voorkomende weefsels die nodig zijn, zijn:
- Huidweefsel, helpt bij de behandeling van brandwonden
- Oogweefsel, om het hoornvlies te herstellen zodat mensen weer kunnen zien.
Weefseldonatie kan dus een grote impact hebben op het leven van anderen en is een waardevol geschenk.
Het weefseldonatieprotocol
Binnen onze organisatie gaan we voor de cliënten met een somatische achtergrond werken volgens het weefseldonatieprotocol. Dit betekent dat de arts al tijdens het verblijf binnen Sevagram met de cliënt en zijn familie de keuze voor weefseldonatie bespreekt. We vragen naar zijn wensen en leggen deze ook vast in het dossier. Als deze cliënt komt te overlijden vindt een zorgvuldige check plaats. Koos hij voor donatie? Is de familie akkoord? Voldoet de overledene aan bepaalde voorwaarden en valt hij binnen de inclusiecriteria? Als dat zo is meldt de arts de overledene aan bij de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en gaat de donatieprocedure echt starten. Hoe dat proces gaat zie je in de afbeelding.
Dedicated team per cluster
Per cluster is een klein team actief om weefseldonatie en ons interne proces meer aandacht te geven binnen de locaties. Zij verspreiden communicatiemateriaal, zoals de poster en gesprekskaarten.
Heuvelland
- Iris Boss, specialist ouderengeneeskunde
- Linda Dormans, Coördinator Zorg & welzijn Dr. Ackenshuis
- Laura Devriendt, Coördinator Zorg & welzijn Oosterbeemd
- Kirsty Book, Teammanager Zorg Fonterhof
Heerlen-Noord/Maastricht
- Roelant Gerrits, specialist Ouderengeneeskunde
- Lesly Schouren, Directiesecretaris Heerlen-Noord/Maastricht
- Jasmin Winkeler, MBO-verpleegkundige
- Bart van den Heuvel, MBO-verpleegkundige & aandachtsfunctionaris palliatieve zorg
Heerlen-Zuid
- Jules Houwers, specialist ouderengeneeskunde
- Lilian Hanssen, teammanager zorg
- Martina van Egdom-Franssen, MBO- verpleegkundige & aandachtfunctionaris palliatieve zorg
- Marion Leerssen, verpleegkundige Plataan
Het kan namelijk best moeilijk zijn om over deze onderwerpen te praten. Om je hierbij te ondersteunen, hebben we kaarten gemaakt. Op deze kaarten staan vragen en tips die je kunnen helpen om het gesprek op een prettige manier te voeren.
Klik hier voor de kaarten
Check ook het protocol in Zenya, zodat je als verpleegkundige of arts weet welke stappen je bij het overlijden van een cliënt volgt. Zo kijk je zorgvuldig of een weefseldonatie procedure aan de orde is en je hiermee een andere persoon een belangrijke stap verder helpt in zijn leven!
Interessant voor jou
Alle nieuwsberichten0900 777 4 777