In welke gevallen kan een ergotherapeut uitkomst bieden?
Handelingen die eigenlijk automatisch behoren te gaan, zijn in bepaalde gevallen wat lastiger te verrichten. Vaak gaat dat gepaard met extra inspanningen die soms zelfs pijnlijk kunnen zijn en daardoor praktisch niet meer uitvoerbaar. In zulke gevallen is het mogelijk om een ergotherapeut in te schakelen: hij onderzoekt, adviseert, oefent en instrueert.
De ergotherapeuten van Sevagram helpen mensen die ouder worden bij de uitvoering van hun dagelijkse handelingen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren in hun eigen woon- en leefomgeving. De mensgerichte aanpak waar Sevagram bekend om staat, is in alle gevallen leidend: de zorg wordt zoveel mogelijk afgestemd op de wensen van de cliënt.
Cliënten van Sevagram kunnen op verschillende manieren in aanraking komen met de ergotherapeut: thuis, op de plek waar na een ongeval of opname in het ziekenhuis een revalidatietraject gevolgd wordt, of in de Sevagram-locatie waar de cliënt woonachtig is.
Thuissituatie
Het werk van een ergotherapeut is veelzijdig. In het geval waarin een cliënt nog thuis woont, krijgt hij veelvuldig te maken met vragen als: ‘hoe kan ik een scootmobiel aanvragen om zelfstandig mijn boodschappen te kunnen blijven doen, hoe kan ik ondanks mijn beperkingen mijn hobby’s blijven uitoefenen en hoe kan ik – ook nu ik een dagje ouder word – het beste voor mijn partner blijven zorgen’.
Doordat sommige Sevagram-cliënten in een rolstoel zitten, kan het voor hen bijvoorbeeld lastig zijn om veilig de badkamer te bereiken. Onze ergotherapeuten kunnen in dergelijke gevallen helpen bij het vinden van een oplossing, zodat de cliënt langer in zijn eigen vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Ook zijn er ouderen die, om welke reden dan ook, moeite hebben met schrijven of steeds moeilijker de trap op- en af kunnen. Ook cliënten die ondanks het klimmen der jaren de gewoonte hebben om af en toe iets te veel hooi op hun vork te nemen, hebben baat bij een goed advies: de ergotherapeut bekijkt hoe ze het maximale uit zichzelf kunnen blijven halen, zonder dat ze overbelast raken.
Revalidatiesetting
Ook cliënten die na een ongeval of een operatie moeten revalideren, kunnen met een ergotherapeut te maken krijgen. Na een intakegesprek maakt deze een inventarisatie van de problemen die een cliënt ondervindt en zoekt samen met hem of haar naar een oplossing op maat. Daarnaast oefenen onze ergotherapeuten de activiteiten waar iemand moeite mee heeft, en wel zodanig dat de cliënt tevreden is over de manier waarop hij bepaalde handelingen uitvoert. Doel van de behandeling is in alle gevallen een terugkeer naar de eigen woonomgeving.
De ergotherapeut adviseert ook bij het kiezen van hulpmiddelen en aanpassingen. Ook leert hij bijvoorbeeld familieleden en mantelzorgers hoe hiermee het best kan worden omgegaan. De ergotherapeut kan bovendien een adviserende en bemiddelde rol spelen indien bij de gemeente hulpmiddelen en aanpassingen moeten worden aangevraagd in het kader van de WMO. Daarnaast fungeert hij als nuttige tussenschakel tussen cliënten en hulpmiddelenleveranciers.