×

Psychologie

De psychologen bij Sevagram vervullen een essentiële rol in de ondersteuning van cliënten, revalidanten en hun naasten. Hun werkzaamheden zijn divers en zijn gericht op het bevorderen van het emotioneel welzijn en de mentale gezondheid van de cliënten.

De wereld van de ouderenzorg verandert in snel tempo. De komende jaren is er niet alleen sprake van toename van het aantal ouderen, maar ook het aantal chronisch zieken met meervoudige problematieken stijgt. Daarmee nemen ook de zorg- en meer complexe hulpvragen toe. Psychologen spelen hierin een cruciale rol en hun inzet is om verschillende redenen van groot belang.

Wanneer kan psychologie een uitkomst bieden?

Bij Sevagram richten onze psychologen zich op de mentale en emotionele gezondheid van ouderen, met een speciale focus op het voorkomen, begrijpen en behandelen van onbegrepen gedrag. Onbegrepen gedrag bij dementie verwijst naar gedragingen die moeilijk te begrijpen of te interpreteren zijn, zowel voor de persoon met dementie als voor hun omgeving. Voorbeelden van onbegrepen gedrag bij dementie zijn onrust, agressie en omkering dag- en nachtritme. Deze gedragingen kunnen een grote impact hebben op zowel de cliënt als de zorgomgeving. Onze psychologen hanteren een methodische, multidimensionale aanpak, waarbij zij zowel de uitlokkende als de instandhoudende factoren in kaart brengen. Bejegening en contact staan hierbij centraal, zodat de zorg zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van de cliënt.

Onderzoek naar cognitief functioneren en dementie

Cognitieve problemen, waaronder dementie, komen vaak voor bij ouderen. Psychologen voeren op verzoek van de medisch behandelaar een uitgebreid neurocognitief onderzoek uit, stellen wanneer passend een diagnose en geven advies omtrent bijvoorbeeld een passende woonsetting/zorgsetting. Daarnaast bieden we interventies die gericht zijn op het behoud van cognitieve functies, met als doel het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Behandeling van psychische problematiek en/of ondersteuning bij levensveranderingen

Ouderen kunnen te maken krijgen met emotionele uitdagingen zoals stemmingsstoornissen, angst en eenzaamheid. Ook ingrijpende levensveranderingen, zoals pensionering, verlies van een partner of verslechtering van de gezondheid, kunnen zwaar wegen. Onze psychologen begeleiden cliënten bij het verwerken van deze veranderingen en helpen hen nieuwe zin en betekenis in hun leven te vinden. Indien geïndiceerd vindt er een behandeling van psychische stoornissen plaats. Dit kan zowel als individuele behandeling of in mediatieve vorm.

Behandeling van psychotische klachten en delier

Onze psychologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van psychotische klachten en delier. Met gerichte interventies ondersteunen we ouderen bij het verminderen van deze klachten, wat hun welzijn ten goede komt.

Sensorische verwerking en functioneren

Een ander belangrijk aspect van ons werk is het onderzoeken hoe ouderen sensorische informatie verwerken. Dit inzicht is cruciaal om zorg op maat te bieden die past bij hun behoeften en het algehele functioneren van de cliënt bevordert.

Pijn- en slaapproblemen

Pijn en slaapproblemen hebben vaak een grote invloed op het welzijn van ouderen. Onze psychologen brengen deze klachten in kaart en bieden inzichten en behandelingen om het algehele welzijn te verbeteren.

Ondersteuning van zorgteams en kennisoverdracht

Wij begrijpen dat goede zorg begint bij een sterke basis. Daarom besteden onze psychologen ook aandacht aan de draagkracht van zorgteams en de groepsdynamiek binnen zorginstellingen. We bieden bovendien training en opleiding aan personeel daar waar kennistekorten zijn, zodat zorgverleners altijd beschikken over de juiste kennis en vaardigheden om optimale zorg te kunnen bieden.

.

Bij Sevagram zetten we ons in voor de geestelijke gezondheid en levenskwaliteit van ouderen, waarbij onbegrepen gedrag een centrale rol speelt in onze aanpak. Samen creëren we een veilige, begripvolle en deskundige zorgomgeving.

Hoe verloopt een behandeltraject en hoe gaan onze psychologen te werk?

Bij Sevagram hebben we een duidelijke aanpak voor het begeleiden van cliënten met onbegrepen gedrag. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe een behandeltraject verloopt.

1. Signalerings- en verkenningsfase

In deze fase komt er een melding of hulpvraag binnen over het onbegrepen gedrag van een cliënt. De medisch behandelaar en psycholoog gaan dan samen met het zorgteam bespreken wat het probleem precies is. Samen proberen ze een duidelijk beeld te krijgen van de situatie en wat de cliënt nodig heeft.

2. Diagnostische fase

Zodra de hulpvraag helder is, gaan de medisch behandelaar en psycholoog verder onderzoeken wat er aan de hand is. Hierbij werken ze samen met het zorgteam. Ze kijken naar verschillende aspecten van de gezondheid van de cliënt: lichamelijk, geestelijk en sociaal. Dit noemen we het bio-psycho-sociaal model. Door alle factoren goed in kaart te brengen, proberen ze te begrijpen wat het gedrag veroorzaakt en wat het in stand houdt.

3. Interventiefase

Op basis van het onderzoek worden er een of meerdere hypotheses opgesteld. Dit zijn mogelijke verklaringen voor het gedrag van de cliënt. Samen met het zorgteam en eventueel een vertegenwoordiger van de cliënt, wordt er een plan gemaakt. In dit plan staan haalbare doelen voor de zorg en behandeling van de cliënt. Er wordt nagedacht over welke interventies (behandelmethoden) het beste passen bij de situatie. Soms worden ook andere specialisten, zoals een vaktherapeut of ergotherapeut, betrokken. Alles wordt vastgelegd in het dossier van de cliënt, zodat alle betrokkenen goed weten wat de afspraken zijn.

4. Evaluatiefase

Na een tijdje wordt er gekeken welk effect de behandeling heeft. Het zorgteam en andere betrokkenen bespreken samen of de gekozen aanpak succesvol is en of er aanpassingen nodig zijn. Daarnaast wordt bekeken of het zorgteam voldoende handvatten heeft om de kwaliteit van leven van de cliënt te blijven verbeteren. Als er nieuwe stappen nodig zijn, worden deze vastgelegd en afgestemd.

.

Op deze manier zorgen we ervoor dat onze cliënten de best mogelijke zorg krijgen, afgestemd op hun specifieke behoeften en situatie.

Welke behandelvormen zijn er?

Bij ons staat de cliënt altijd centraal. Wij geloven dat elke oudere uniek is en dat hun zorgbehoeften en wensen variëren. Daarom nemen we de tijd om samen met onze cliënten, hun naasten en de zorgteams te kijken welke behandelvorm het beste past en maken we een op maat gemaakt zorgplan.

.

De behandelvormen:

  • Individuele psychologische behandeling als: 
    • Oplossingsgerichte therapie 
    • Cognitieve gedragstherapie 
    • Cliëntgerichte psychotherapie 
    • EMDR 
    • Lichttherapie 
    • Life review 
    • Dierbare herinneringen 
    • Mindfulness en ACT 
  • Mediatieve gedragstherapie 
    • Psycho-educatie aan cliënt en naasten.  
    • Kennisbevordering voor zorgprofessionals betrokken bij de cliënt ten aanzien van onbegrepen gedrag en (psychiatrische) ziektebeelden. 
    • Begeleiding/coaching en adviezen voor teams.
    • Systeembegeleiding 
    • Advies bij disfunctionele groepsprocessen.
    • Inzet innovaties 
    • Inzet slaapprotocol
    • Interventies passend bij de sensorische informatieverwerking.

Vergoeding
Cliënten die thuis wonen, woonachtig zijn in een aanleunwoning of zonder behandelzorg-indicatie verblijven in een van de locaties van Sevagram kunnen via een verwijzing van de huisarts in aanmerking komen voor integrale multidisciplinaire behandeling waar psychologie deel van kan uitmaken. De regie van deze behandeling vindt plaats onder een specialist ouderengeneeskunde van Sevagram. Deze zorg is onderdeel van de basisverzekering en hiervoor geldt het eigen risico.

0900 777 4 777

+