Henri Dunantstraat 3
6419PB Heerlen
0900 777 4 777
servicebureau@sevagram.nl
Rooming In: Plataan
Hiervoor was een spoedoperatie verricht aan haar luchtpijp (tracheacanule) zodat mevrouw nog zou kunnen blijven ademen. Het kostte mevrouw veel energie om te praten. De echtgenoot was in het verwijzende ziekenhuis al deels geïnstrueerd om als mantelzorger ook de zorg rondom de canule te kunnen verlenen. Het ging aanvankelijk om een traject van 4 weken, maar omdat er ook nog een bestralingstraject volgde, werd dit naar verwachting 3 maanden.
Het echtpaar kwam uit een andere regio van Nederland dus de echtgenoot, die ook op leeftijd was, zou dan meerdere malen per week op en neer moeten rijden. Het was voor het echtpaar ook een zeer emotioneel beladen situatie met veel onbeantwoorde vragen en onzekerheden richting de toekomst. Ondertussen gingen de onderzoeken en de behandelingen door.
We besloten een 1-persoonskamer vrij te houden voor het echtpaar voor een onbepaalde periode en faciliteerden dat de partner (niet in zorg bij ons) gedurende het traject hier +/- 5 dagen per week kon blijven slapen en mee-eten. Daarnaast stimuleerden wij de mantelzorger (echtgenoot) gedurende dit traject constructief om te helpen in de verzorging van zijn vrouw, zodat hij dat straks thuis ook zelf kon doen. Hierbij moest worden opgelet dat de mantelzorger niet overbelast zou raken. Tevens moest een kartrekker voorhanden zijn om het team te coachen.
Deze manier van werken vraagt aanvankelijk om een grotere investering maar levert op de langere termijn juist minder werk op. Het revalidatiecentrum Plataan in Heerlen heeft, naast het zorgen voor de cliënt, ook gezorgd voor de mantelzorger. De echtgenoot heeft kosteloos een bed gekregen om bij zijn vrouw te kunnen blijven. Bijkomend voordeel was dat de echtgenoot hierdoor de zorg heeft ontlast omdat hij op veel zorgmomenten het schoonmaken van de canule heeft overgenomen; met name ‘s nachts op momenten dat mevrouw veel last had van slijm.
Vaak zijn cliënten ook angstig en de aanwezigheid van een dierbare geeft een extra soort van geruststelling die het personeel nooit kan bieden. Door zijn reeds opgedane deskundigheid en handigheid, in combinatie met zijn kennis van mevrouw, heeft de echtgenoot medewerkers in Plataan kunnen laten zien hoe hij de canule verzorgt. De medewerkers hebben dus ook van de echtgenoot kunnen leren. Tijdens de therapiemomenten sloot de partner zoveel mogelijk aan zodat hij dit in de thuissituatie zou kunnen overnemen.
Uiteindelijk zien wij binnen Plataan dat revalidanten, door meer betrokkenheid van hun netwerk sneller naar huis kunnen, en de autonomie meer behouden blijft. Hierbij speelt ook dat wij zien dat, door schaarste bij de thuiszorg, vaak mensen niet naar huis kunnen omdat geen personeel beschikbaar is. In deze casus durfde het echtpaar het ook aan een weekend op proef naar huis te gaan wat ook de soepele overgang naar huis bevorderde. Het echtpaar was uiteindelijk samen ‘expert’ geworden en de ingezette thuiszorg diende meer als ondersteunende functie.
Kijk hier naar het filmpje van Plataan:
Interessant voor jou
Alle nieuwsberichten0900 777 4 777