×
06-12-2024

Afval scheiden alsof je thuis bent

In het kader van duurzaamheid liepen ze op locatie Langedael al een tijdje met de gedachte bewuster afval te gaan scheiden. Temeer omdat het geen geringe hoeveelheden vuilnis zijn die de afvalverwerker wekelijks ophaalt. Dat is ook niet vreemd aangezien zorgcentrum Langedael honderddertig bewoners huisvest.

“Hoewel we al bewust rekening hielden met de inkoop van duurzame verpakkingsmaterialen, zoals houten lepels, kartonnen frietbakjes en papieren rietjes, wilden we ons (lees: de medewerkers, vrijwilligers en stagiaires) nu proefsgewijs richten op het scheiden van plastic en restafval”, vertelt facilitair leidinggevende Jessie Canna.

Start pilot
“Afgelopen zomer hebben we de koe bij de horens gevat en gedurende een maand op diverse afdelingen provisorisch duobakken neergezet. De linker bak was voor PD (plastic verpakkingen en drankkartons) en de rechter was bedoeld voor restafval. Behalve verspreiding van de huisregels met betrekking tot de afvalstroom hebben we de bakken bestickerd met instructies, zodat iedereen wist in welke bak welk afval thuishoorde. Door regelmatig aandacht aan dit onderwerp te besteden via het werkoverleg en onze weekmail hebben we getracht de bewustwording onder de collega’s te vergroten.”

Positieve resultaten
“Hoewel de testperiode van een maand erg kort lijkt, mogen we toch al concluderen dat er veel winst te behalen valt met het scheiden van afval. Niet alleen voor het milieu, maar zeker ook financieel gezien. Vanwege het sterk gereduceerde aantal kilo’s hoeft nu veel minder voor restafval betaald te worden. Zie het als afvalscheiding, zoals je dat thuis doet. We verwachten vanwege de positieve resultaten dat het niet lang zal duren voordat dit Sevagram-breed opgepakt zal gaan worden en we, daar waar het mogelijk is, overgaan tot de aanschaf van speciale afvalbakken (de zogenaamde binbins) voor het scheiden van afval op al onze afdelingen”, aldus Jessie.

 

0900 777 4 777

+