×
09-01-2025

Terug naar het verleden

In Valkenheim wonen bewoners met dementie waardoor het kort geheugen deze bewoners steeds vaker in de steek laat. Alles wat met vroeger te maken heeft, blijft herinneringen oproepen en dus ook mooie verhalen.
Door medewerkers zijn spullen... verzameld...

...verzameld die meehelpen om het gesprek met de bewoner aan te gaan. Terug naar het verleden… omdat het verleden voor deze bewoners steeds meer het heden wordt. 

Tijdens een van de bijeenkomsten in Valkenheim neemt medewerkster Petra Meewis de geheugenkoffer mee.

Een koffer met spullen van vroeger. “Het is zo leuk om deze groep bewoners te prikkelen tot leuke gesprekken. Daarbij gebruik ik ook Sjaakie…” vertelt Petra vol passie wijzend naar een grote knuffel. Petra kan haar hand in de pop stoppen waardoor de pop beweegt alsof deze ‘leeft’. Haar andere hand gaat in een arm van de knuffel. Met deze knuffel kan Petra op een andere manier, met meer genegenheid, contact maken met de bewoners. De pop kan hierdoor de bewoner strelen, kopjes geven of de bewoner met de poppenhand aaien.

“Een goede daginvulling is voor onze bewoners essentieel. Overdag bezig zijn en geprikkeld worden en ’s nachts goed slapen. Op deze manier blijven bewoners in hun dag/nachtritme.”

Inmiddels komen vier bewoners aan tafel zitten om samen met Petra de oude spullen te bekijken. “Oh, kijk…”, zegt mevrouw Fia Coemans. “Die koffiemolen hadden wij vroeger ook.” “Wilt u de bonen malen?”, vraagt Petra. “Dan kunnen we zo meteen een kop koffie drinken.” Fia gaat meteen aan de slag. De bonen worden gemalen en de geur van versgemalen koffie wordt gedeeld met de andere bewoners. “Heerlijk”, roept Annie Habets.

Terwijl Nelly Godding nieuwsgierig is naar de oude bus met talkpoeder, vertelt Jean Sieben over z’n café in Ulestraten. “23 Jaar heb ik het café de Notenbalk gerund. Het hele verenigingsleven van Ulestraten kwam naar mij”, vertelt Jean trots. “Ik was een bekendheid omdat ik zelf ook actief was in de voetballerij en binnen de KNVB. Ook in de omliggende dorpen zoals Vilt, Berg en Terblijt en Gulpen. Hier zit ik op mijn plek”, zegt Jean berustend.

De bonen zijn gemalen en het is tijd voor een kopje koffie. Petra schenkt alle bewoners de koffie in voorzien van suiker en of melk. Zoals de bewoner de koffie graag wenst.

Tijdens het bekijken van de spullen op tafel ontstaan nog meer leuke gesprekken. De doos met een communiekroontje en handschoentjes hebben de aandacht getrokken van Annie. Het Brussels kant wordt bestudeerd, want Annie is kort na de oorlog naar een internaat gegaan. “Bij de zusters heb ik leren handwerken”, vertelt ze trots. “Het was daar gezellig…”.

Jean raakt niet uitgepraat over z’n café. “Als ik niet ziek was geworden, zou ik nog steeds aan het werk zijn. Het was mijn lust en mijn leven.” Nelly zit gezellig met Petra te keuvelen over een babyschoentje. Het lieflijke schoentje zorgt voor hilariteit en herinneringen. Ook de verstuiver van de 4711 trekt haar aandacht. Een eau de cologne die in de jaren ’60 van de vorige eeuw erg populair was. Een snufje 4711 wordt op een doekje gespoten zodat Nelly het geurdoekje kan meenemen.

Petra pakt Sjaakie, de pop. Ze steekt haar handen in de pop en laat de pop met Fia ‘vertellen’. De vertedering is van het gezicht van Fia af te lezen. Er wordt geaaid, geknuffeld en gelachen. Het zijn en blijven bijzondere bijeenkomsten en iedere keer ontstaan andere verhalen. Echte verhalen, verhalen van vroeger…

Valkenheim opent op onderstaande datums vanaf 14:00 uur haar deuren om herinneringen van vroeger te delen.

29 januari Kókegerei (keukengerei)

26 maart Bébke tied (babytijd)

23 april Spelle en spelduch van vreuger (spelletjes en speelgoed van vroeger)

25 juni Noa de kirk (naar de kerk)

20 augustus de Sjoaltiéd (de schooltijd

26 november Gereidsjap van vreuger (gereedschap van toen)

Iedere bijeenkomst heeft een thema, met spullen van toen of verhalen van bezoekers over vroeger waardoor bewoners zich dit weer kunnen herinneren én aansluiten bij het verhaal.

Komt u ook uw ‘oude’ verhalen delen met onze bewoners?

LEES het volledige artikel in de Mazjerang - Gemeentelijk magazine Valkenburg

0900 777 4 777

+