Henri Dunantstraat 3
6419PB Heerlen
0900 777 4 777
servicebureau@sevagram.nl
Verdere professionalisering longrevalidatie Plataan door samenwerking met Zuyderland
“Op onze locatie Plataan, het geriatrisch revalidatiecentrum van Sevagram, begeleiden we mensen in hun revalidatieproces. Zodat zij, na een behandeling in het ziekenhuis, zo snel mogelijk weer veilig thuis kunnen wonen”, zegt Jennifer Diepeveen, coördinator zorg en welzijn bij Plataan in Heerlen. “Dit kunnen mensen zijn met een nieuwe heup, of mensen die herstellen na een herseninfarct, maar ook cliënten met longaandoeningen zoals COPD en longfibrose.”
Na een klinische opname door bijvoorbeeld een longaanval zijn mensen vaak verzwakt. De aandoening zelf heeft al veel impact op hun vitaliteit, de behandeling in het ziekenhuis doet daar nog een spreekwoordelijk schepje bovenop. Want, als je uit het ziekenhuis komt na een opname op de longafdeling, is het van belang dat een passend revalidatieplan wordt opgesteld samen met de cliënt en het multidisciplinaire team van Plataan. Samen werken we aan een duurzaam herstel. Met een goede overdracht vanuit Zuyderland naar Plataan, kan de cliënt snel beginnen met herstel, met een beter resultaat.
Samenwerking met Zuyderland Medisch Centrum
Om het revalidatieproces zo effectief mogelijk in te vullen, werkt Plataan nauw samen met de longafdeling van het Zuyderland Medisch Centrum. “Een initiatief van Jennifer”, vertelt Teammanager Zorg, Sonja Meessen-Cleven. “De banden waren al aangehaald, maar in de coronatijd is dit een beetje naar de achtergrond verdwenen. Jennifer besloot eerder dit jaar de professionalisering weer op te pakken, en met succes.”
Kleine activiteiten, groot verschil
“De samenwerking met het Zuyderland zorgt in de eerste plaats voor een goede begeleiding van die klinische fase naar de revalidatiefase”, licht Jennifer toe. “Cliënten worden hier in het ziekenhuis al beter op voorbereid. Ze weten: om sneller vitaal te worden, is het belangrijk dat je actief bent. Daar werken we bij Plataan samen aan. Uiteraard bieden we daarbij de beste (Planetree-)zorg en snappen we dat mensen na een opname bijvoorbeeld even lekker naar de kapper willen. Ook daar is alle ruimte voor. Om snel weer terug te kunnen keren naar de thuissituatie, is het echter wel belangrijk dat de cliënt actief is. Los van de reguliere revalidatietherapie wordt er gewerkt vanuit het function focus-care principe waarin alles gezien wordt als therapie. Dus niet alleen de dagelijkse fysio- of ergotherapie, maar ook het zelfstandig opruimen van het ontbijt of het opmaken van het bed. Tevens besteden we binnen de revalidatie aandacht aan familieparticipatie en is er een Academie voor zelfzorg gestart om de cliënt en de mantelzorger zo goed en veilig mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Relatief kleine activiteiten die een groot verschil kunnen maken in de snelheid waarin iemand vitaler wordt.”
Persoonlijke revalidatiedoelen
Bij Plataan wordt bij opname een persoonlijk revalidatieplan gemaakt door een kernteam dat bestaat uit ergothepauten, logopedisten, specialistisch ouderengeneeskundigen, diëtisten, fysiotherapeuten, maatschappelijk- en zorgmedewerkers. Samen met de cliënt worden persoonlijke doelen gesteld die haalbaar zijn. We noemen dat participatiedoelen.
Goede informatie
Het kernteam van Plataan geeft bovendien regelmatig een lungeducatie aan cliënten en eventueel aan hun mantelzorgers. Over het ziektebeeld COPD, de complicaties, verschillende inhalatietechnieken etc. “Een groot deel van het omgaan met een longaandoening draait bijvoorbeeld om energieverdeling”, vertelt Jennifer. “En met die energieverdeling kunnen we cliënten nu beter helpen. We kijken hierbij altijd naar de persoonlijke doelen en wat haalbaar is. Het draait erom wat iemand individueel nodig heeft om weer veilig thuis te kunnen functioneren.”
Meer kennis en inzicht
“Ook de juiste ademtechnieken doen veel”, vult Sonja aan. “Vaak denken mensen dat ze dingen niet meer kunnen omdat ze te benauwd zijn. Of bellen ze te snel de ambulance. Door ze de juiste ademtechnieken aan te leren, voorkomen we nu vaker dat onnodig de ambulance wordt gebeld en creëren we minder ‘draaideurpatiënten’; mensen die telkens weer in het ziekenhuis belanden, terwijl ze zich eigenlijk thuis goed kunnen redden. Het contact tussen de longverpleging van het Zuyderland en het revalidatieteam van Plataan zorgt voor meer kennis en inzicht, vat ze de professionalisering samen.”
“Het revalidatieproces is zwaar”, besluit Jennifer. “Maar het is het echt waard. Met revalidatie op maat, zorgen we er daarom, samen met de longafdeling van het Zuyderland, voor dat mensen weer meer kwaliteit van leven krijgen. Zodat ze thuis beter en vooral veilig kunnen functioneren. En die kwaliteit van leven is vaak groter dan wordt gedacht.”
Op de foto: Jennifer Diepeveen, coördinator zorg en welzijn bij Plataan en Wilbert van Hout, longverpleegkundige Zuyderland
Interessant voor jou
Alle nieuwsberichten0900 777 4 777