Henri Dunantstraat 3
6419PB Heerlen
0900 777 4 777
servicebureau@sevagram.nl
Annelies Braam vrijwilligster bij De Hollehof in Heerlen
Annelies Braam vrijwilligster bij De Hollehof in Heerlen
Annelies Braam is ruim 20 jaar vrijwilligster bij De Hollehof in Heerlen en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.
“Toen ik startte bij De Hollehof had ik een hoop ideeën, maar ik merkte al snel dat ik deze moest bijstellen. Ze waren te hoog gegrepen voor de bewoners.” Annelies begon als vrijwilligster vanaf het moment dat de eerste bewoners hun intrek namen in De Hollehof, een zorgcentrum in de wijk Molenberg in Heerlen. Er zijn zowel verzorgingshuis- als verpleeghuisplaatsen. “Mijn inzet als vrijwilliger gaf me destijds de kans veel te leren en geeft me tot op de dag van vandaag zoveel voldoening.”
Lappendeken
“Dat je je moet aanpassen op wat voor de mensen mogelijk is, lijkt logisch maar blijkt in de praktijk toch een proces van leren en ervaren. Ik begon tijdens de opstartfase van toen nog het bejaardentehuis en werd hier in goed begeleid. Voor het handwerken was er toen weinig materiaal beschikbaar. We hebben er voor kunnen zorgen dat er steeds meer materiaal bij kwam. Van jongs af aan vond ik handwerken al leuk. Dit geldt ook voor de bewoners die er echt plezier in hebben. Er is veel animo, we hebben elke dinsdag- en donderdagmorgen een grote groep.
Goed gevoel
Zo maken we bijvoorbeeld een lappendeken met doorstopstof, maar ook kussens en tasjes. Met de lappendeken hebben we een mooi doel voor ogen. Als mensen overlijden, worden ze opgehaald in een zwarte zak. De lappendeken gaat dan over deze zak heen voor een soort waardig verlaten van hun laatste thuis. Het geeft de bewoners een goed gevoel naar een doel toe te werken. Belangrijk is dat het niet gaat om het resultaat maar dat ze er even uit zijn, onder de mensen zijn en er plezier in hebben. We gaan uit van wat de mensen zelf willen en daarin kunnen we ze begeleiden. Of het nu gaat om handwerken, gymnastiek, kienen of een kopje koffie drinken. Alles is goed.”
Therapie
“Starten als vrijwilligster bleek voor mij een soort redding.” Annelies kwam in de WAO. “Met de kinderen op school, man aan het werk, voelde ik weinig reden om aan de dag te beginnen. Iets kunnen bijdragen als vrijwilligster werd mijn therapie.” Een medewerker van De Hollehof die Annelies kende via het Rode Kruis attendeerde haar op de vacature. “Tijdens de open dag hoefde ik niet lang na te denken en heb me aangemeld. Ik kom voor de mensen, het geeft me een goed gevoel als ik iemand zie lachen. Om te zien wat een praatje met ze doet. Wat ik lastiger vind is als iemand zich depressief voelt. Toch probeer ik dan de positieve kant naar boven te halen. Dan is een glimlach vaak al genoeg. Dat geeft mij voldoening en die persoon een fijn gevoel.”
Eerlijkheid
Annelies ervaart een fijne sfeer binnen het team aan vrijwilligers. “Bij ons staat eerlijk zijn voorop. Je eerlijk uitspreken als er iets is, zodat je er niet mee blijft zitten of dat het ten koste gaat van de onderlinge sfeer, is belangrijk. Dat gaat al heel lang goed. We kunnen goed met elkaar praten en kunnen altijd terecht bij de vrijwilligerscoördinator.” Begin je bij De Hollehof als vrijwilliger, dan probeer je het met een activiteit die jouw voorkeur heeft en waar iemand nodig is. Daarin word je goed begeleid. Zo ervaar je vanzelf of het bij je past.
0900 777 4 777