Henri Dunantstraat 3
6419PB Heerlen
0900 777 4 777
servicebureau@sevagram.nl
Waardig afscheid nemen
“Op mijn 47ste ben ikzelf door het oog van de naald gekropen, nadat ik een hartaanval kreeg”, vertelt Claudia. “Gelukkig kan ik het verhaal nu navertellen en na een lang revalidatietraject was ik klaar om de (levens-) draad weer op te pakken. Na diverse omzwervingen in verschillende takken van de zorg bleek mijn passie uiteindelijk toch bij de ouderenzorg te liggen. Ik ben op een gegeven moment letterlijk bij de locatie Licht en Liefde naar binnen gestapt en na een goed gesprek kreeg ik van teammanager Evi Herinx vorig jaar de kans om er als helpende aan de slag te gaan. Ik ben haar hier enorm dankbaar voor, want een mooiere plek om te werken dan Licht en Liefde, kan ik me niet voorstellen.”
Kwaliteit van het leven
“Vanwege hetgeen mij overkomen is, heb ik een heel andere kijk op het leven gekregen. En met een bijna-doodervaring is zeker mijn respect voor bewoners in hun laatste levensfase enorm gestegen. Sinds eind vorig jaar ben ik mij daarom steeds meer gaan bezighouden met terminale bewoners en hun familie.
Op het moment dat de gezondheid van een bewoner achteruit gaat, breng ik nog eens een extra bezoekje om hem of haar, waar nodig, te steunen en een hart onder de riem te steken. Gewoon door even een praatje te maken of de hand vast te pakken, zie je gelijk aan de ogen dat dit heel erg gewaar- deerd wordt. Ook de familie is blij met deze extra aandacht, die er overigens eveneens voor hen is.”
“In een dergelijke fase komen bij mij automatisch teksten naar boven die betrekking hebben op de cliënt in kwestie. Deze zet ik dan gelijk om in een persoonlijk gedicht. De tekst wordt uitgeprint en ingelijst bij de entree op een tafeltje gezet, zodat iedereen bij binnenkomst op een mooie manier aan de bewoner wordt herinnerd. Diverse naasten hebben aangegeven hun familielid hier helemaal in te herkennen. In de nabije toekomst wil ik deze gedichten gaan oplezen zodat ook slechtzienden nog eens kunnen terug- denken aan hun overleden medebewoner. Op die manier betrekken we niet alleen de familie erbij, maar ook iedereen die bij wijze van spreken naast de betrokken bewoner aan tafel heeft gezeten en er een band mee heeft opgebouwd.”
Hele team betrokken
“Persoonlijke gedichten schrijven is mooi, maar is slechts een schakel in het gehele traject van waardig afscheid nemen. Ik ben dan weliswaar degene die de gedichten maakt, maar in principe zijn we met het hele team betrokken bij het zorgen voor een waardig afscheid van onze bewoners. Het betreft de periode van liefdevolle verzorging tijdens de terminale levensfase tot en met het afdekken van de kist met een prachtige afscheidsdeken en de erehaag met collega’s bij de uitgang als laatste eerbetoon aan de overledene. Vervolgens wordt een steen met naam en datum bij het mariabeeld in de tuin gelegd, waar bewoners en familieleden in alle rust hun geliefde kunnen gedenken. Hoe mooi is dat?”
Afscheidsdeken
Alle locaties van Sevagram hebben een mooie afscheidsdeken ontvangen. Het idee is ontstaan vanuit het palliatief adviesteam en het project ‘waardig afscheid’. “Op het moment dat het leven eindigt, wanneer onze bewoner of gast ons is ontvallen, volgt een proces van rouw. Niet alleen bij familie maar ook bij onze medewerkers die de bewoner of gast tot het laatste moment hebben verzorgd”, aldus Dominique Wintels (senior regieverpleegkundige hospice). “Het afscheid nemen, willen we dan ook zo respectvol mogelijk verzorgen. We noemen dat een waardig afscheid. Door over het verrijdbare onderstel (de baar) waarop de overledenen naar buiten worden gereden een mooie persoonlijke deken te leggen, creëren we een waardig afscheid."
Interessant voor jou
Alle nieuwsberichten0900 777 4 777