×
02-08-2024

Het nieuwe zorgcentrum Douvenrade in Heerlen

Dé plek waar wonen, welzijn en zorg samenkomen

Op Parc Douvenrade verrijst het nieuwe zorgcentrum Douvenrade dat beschikt over 105 kamers. De nieuwe locatie ligt direct aan de rand van het centrum van Heerlen met winkelcentrum ’t Loon om de hoek en direct grenzend aan het natuurgebied van de Geleenbeek.

“Het nieuwe zorgcentrum wordt state of the art”, zeggen teammanagers zorg Leonda Simon en Leon Lemmens, en facilitair leidinggevende Marieke Braun. Het wordt een nieuw gebouw waarin de huidige maatstaven van zorg zijn verweven. Wonen, welzijn en zorg komen hier samen. Het gebouw is letterlijk en figuurlijk groen. Van buiten qua kleur en van binnen qua duurzaamheid. “We willen het gebouw naar de wijk brengen en de wijk naar het gebouw”, zegt Leon Lemmens. “Als onderdeel van Community Care.”

Kruisbestuiving
In mei 2022 is Sevagram gestart met Community Care. Het heeft tot doel dat ouderen langer en prettiger in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Inmiddels hebben zich al meer dan 60 organisaties aangesloten bij Community Care. “Er moet een kruisbestuiving ontstaan tussen de bewoners van Douvenrade en de inwoners van de omliggende wijk”, legt Leonda Simon uit. “De Gasterie (restaurant) en de eerstelijns behandelzorg zijn niet alleen toegankelijk voor de bewoners van het zorgcentrum, maar ook voor de bewoners van de aangrenzende appartementen en omwonenden. Verder beschikt de locatie voor de bewoners ook over een kapper en pedicure. Ook binnen het zorgcentrum zullen we stimuleren dat onze bewoners de regie houden over hun eigen welzijn.”

Proefproject
Binnen Sevagram wordt hard gewerkt aan het herijken van het zorgproces wonen, welzijn en zorg. Dit houdt in dat de zorgorganisatie zich meer gaat richten op het welzijn van haar bewoners. Waar heeft een bewoner bijvoorbeeld behoefte aan bij zijn of haar daginvulling? Tegenwoordig is de daginvulling vaak nog ondergeschikt aan de zorgverlening. Dit gaat dus  veranderen en locatie Douvenrade zal hierin vooroplopen.

Planetree gecertificeerd
“Sevagram heeft niet voor niets als enige zorgorganisatie in Limburg het Planetree Mensgerichte Zorg certificaat”, vertelt Leon Lemmens. “Organisaties die Planetree gecertificeerd zijn, laten zien dat zij voortdurend bezig zijn om de zorg voor en het welzijn van bewoners elke dag nog een beetje beter te maken. Dat is natuurlijk state of the art, maar ook het gebouw zelf. Iedere kamer beschikt over een slaap/woonkamer en een eigen sanitaire ruimte. Verder zijn de kamers levensloopbestendig en is het gebouw aangesloten op Mijnwater. Hierdoor kunnen we het zorgcentrum energieneutraal verwarmen en verkoelen met water uit de mijnschachten.”

“Hierdoor kunnen we ook het hele jaar door een constante temperatuur in de kamers en de rest van het gebouw realiseren”, vult Leonda Simon aan. “In alle jaargetijden blijft daardoor de temperatuur aangenaam. Vooral voor ouderen is dat zeer belangrijk.” Ook op facilitair gebied is er bij de bouw van het nieuwe gebouw rekening gehouden met de bewoners. “Er komt een aparte facilitaire lift in het gebouw”, zegt Marieke Braun. Zo kunnen we de facilitaire processen nog efficiënter inrichten, zonder dat de bewoners last ervaren van de aan- en afvoer van afval, linnengoed en bestellingen. Verder wordt het een rookvrij gebouw en is toegang alleen maar mogelijk met een elektronische sleutel.”

Samen
Ook worden er slimme sensoren en domotica ingezet. Bewoners kunnen zich hierdoor vrij bewegen in het gebouw en in de tuin. In alle veiligheid genieten zij dus van optimale vrijheid. Alles gebeurt natuurlijk conform de wet- en regelgeving en de wens van de bewoner of zijn/haar familie. “Samen is daarbij het sleutelwoord”, volgens Leonda Simon. “Alleen samen kunnen we de zorg in de toekomst draaiende houden. Dit willen we doen met het netwerk van de bewoner. Dat kan familie zijn, maar ook mantelzorgers, vrienden of kennissen. Zo verbind je Community Care met de zorg en andersom. En het nieuwe zorgcentrum Douvenrade zal hier een mooi voorbeeld van worden.”

LEUK WEETJE!
MIJNVERLEDEN
Het nieuwe zorgcentrum Douvenrade bestaat uit vijf woonlagen met ieder 21 kamers en een gezamenlijke huiskamer per etage. Per etage worden er bewoners met somatische zorg (intensieve lichamelijke zorg) verzorgd en/of bewoners met dementie. De namen van de afdelingen herinneren aan het mijnverleden van Heerlen: Emma, Hendrik, Julia, Laura en Maurits. De vergaderruimtes krijgen de namen Koempel, Lange Lies en Lange Jan. De Gasterie wordt Oranje-Nassau en de multifunctionele ruimte D’r Pungel.

PLANNING
In november zal de begane grond en de eerste twee verdiepingen van het nieuwe zorgcentrum in gebruik worden genomen. In februari 2025 volgen dan de verdiepingen drie tot en met vijf.

GEINTERESSEERD!
Heeft het nieuwe zorgcentrum Douvenrade uw interesse gewekt? Er zijn nog kamers beschikbaar. Voor meer informatie kunt u bellen met de Afdeling Zorgbemiddeling via  0900 777 4 777.

0900 777 4 777

+