×
07-12-2023

Milieubewust omgaan met producten op de werkvloer

“Omdat ik thuis al enige tijd bezig ben met het milieubewust leven, was de stap niet groot om dit ook in mijn werkomgeving toe te passen”, vertelt Diana Schoens, verzorgende IG/persoonlijk begeleider binnen De Regenboog. Als zorgprofessionals hebben we veel te maken met producten, die na eenmalig gebruik weggegooid worden. Dat is uiteraard ontzettend slecht voor het milieu. Eén van die producten is de medicijnbeker.

“Medio april 2023 ben ik, onder begeleiding van mijn manager Marius Scheepers, een onderzoek gestart naar de ecologische toepassing van de medicijnbekers en de gevolgen voor het milieu na verwijdering.”

Dagelijks verbruik
“Tijdens mijn onderzoek ben ik gestart met het opvragen van het kostenplaatje van de medicijnbekers, zoals die Sevagram breed worden gebruikt. Met drie à vijf medicatieronden is het dagelijks verbruik van de bekers, en de daarmee gepaarde kosten en de hoeveelheid afval, aantoonbaar hoog. Dit was voor mij een drijfveer om na te gaan of we, met het oog op het milieu, nu en in de toekomst duurzamer met deze producten op de werkvloer kunnen omgaan of te kijken naar een alternatief.”

Diana: “Ik ben er best trots op dat mijn inbreng om een stukje milieubewuster te werken daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht.”

Biologisch afbreekbaar
“Ik ben vervolgens materialen en prijzen bij diverse leveranciers gaan vergelijken. Omdat ik toch naar een volledig biologisch afbreekbaar product zocht, ben ik uiteindelijk terechtgekomen bij de firma Farla. Zij maken medicijnbekers van vetvrij papier die geheel recyclebaar zijn. Bovendien zijn deze medicijnbekers geschikt voor tabletten en vloeibare geneesmiddelen, én zijn ze hygiënisch in gebruik.”

Pilot bij De Regenboog
“Om ze eerst uit te proberen, heb ik een aantal van deze medicijnbekers besteld en hiermee op twee afdelingen binnen De Regenboog een pilot gedraaid. Dit werd door zowel de bewoners als de collega’s, zeker met het oog op het milieu, als zeer positief ervaren.”

De resultaten uit het onderzoek zijn vervolgens in een rapport ter beoordeling naar Ruud van den Bosch, programmamanager Duurzaamheid, gestuurd, die aangenaam verrast was en dit verder intern wilde laten onderzoeken. Zo kwam Diana terecht bij Nancy Gregoire, Innovatie Community manager.

“Toen Diana contact met mij opnam was ik enorm onder de indruk van haar idee en de uitwerking ervan. Haar onderzoek was duidelijk, hier moesten we verder mee!”, vertelt een enthousiaste Nancy Gregoire. “Diana heeft toen haar idee gepresenteerd bij de Innovatie Community, waar het met veel enthousiasme werd onthaald. Simone Schrijnemaekers, lid van de Innovatie Community en contractmanager, heeft zich toen verbonden aan haar om dit verder binnen de Regenboog te implementeren. Dit laat zien dat mooie ideeën mogen groeien binnen onze organisatie.”

Nadat het voorstel was goedgekeurd zijn de milieuvriendelijke medicijnbekers per 1 oktober als eerste in De Regenboog geïmplementeerd. Daarna worden ze geleidelijk aan Sevagram breed in gebruik genomen.

0900 777 4 777

+