×
29-04-2024

In Valkenburg komt de kwaliteit van het leven samen. Community Care speelt daarbij een belangrijke rol

Als één stad weet wat Community Care in de puurste zin van het woord betekent, is het wel Valkenburg. In de zomer van 2021 stond het Geulstadje letterlijk meer dan een meter onder water en ontspon zich een natuurlijke gemeenschapszin die ongekend was. Burgemeester Daan Prevoo ontpopte zich als een ware burgervader door gekleed in een hoodie en met rubberen laarzen zijn inwoners een hart onder de riem te steken, te helpen met het opruimen van de rotzooi en ons Koningspaar te begeleiden toen het de ramp kwam aanschouwen. Het is dan ook wellicht niet vreemd dat Valkenburg een van de plekken is waar het proefproject Community Care draait.   

Saamhorigheid

“De solidariteit, het naar elkaar omzien, heeft toen een stevige impuls gekregen”, vertelt Prevoo. “Dan merk je ook gelijk hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen. Dat gevoel van saamhorigheid neemt na verloop van tijd ook weer af. Daarom is het belangrijk om dit continu onder de aandacht te houden. We zijn een sterk geïndividualiseerde samenleving geworden. De manier waarop wij ons hectische leven hebben ingericht, laat weinig ruimte over voor solidariteit en zorg voor elkaar. Het is echt ieder voor zich geworden.”

Enorme stimulans

"Ook als het gaat om vereenzaming, moeten we alert blijven op signalen in onze omgeving en acteren wanneer dat nodig is”, vindt de burgemeester. “Ik was een tijd geleden bij mensen thuis en vroeg of ze nog broers en zussen hadden. Ze vertelden mij dat ze nog een zus hadden: ‘Maar die komt niet meer buiten’. Als ik dat hoor, heb ik mijn oren gespitst. Een alleenstaande dame, op leeftijd, die zich afzondert en volledig geïsoleerd leeft, nota bene in het centrum van Valkenburg. De dag erna ben ik naar haar huis gelopen om een kijkje te nemen. Ik trof daar een huis aan met de rolluiken omlaag en zelfs het huisnummer verwijderd. Dan kom ik in actie en ga ik zorg organiseren om toch bij die mevrouw eens binnen te komen. Hoe gaat het met haar? Heeft ze iets nodig? Dit soort signalen moet je niet zomaar naast je neerleggen en aannemen dat het wel in orde zal zijn. Het is daarom ook erg goed dat Sevagram de aanjager is van het project Community Care. Want dit is een enorme stimulans om eenzaamheid tegen te gaan, maar ook om elkaar te helpen. Het boodschappenproject, het soepcafé, de huiskamer, het zijn allerhande initiatieven om zoveel mogelijk mensen betrokken te houden bij wat er gaande is in de samenleving.”

Vergrijzing

“Valkenburg heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een soort centrale functie in het zorgaanbod”, legt Prevoo uit. “Het zorgaanbod van Sevagram in onze stad is dusdanig aantrekkelijk dat mensen hier graag oud willen worden. Het concept van Community Care is een hele mooie bijdrage om alle facetten van het ouder worden, maar ook de mooie kanten van het leven, te koppelen aan de zorg die mensen nodig hebben. We zijn de op een na meest vergrijzende gemeente in Nederland. Vanwege de inrichting en aantrekkelijkheid van het zorgaanbod, komen er ook veel mensen van buiten de stad naar ons toe.”

Kwaliteit van leven
“Je mag ons Miami aan de Geul noemen”, zegt de burgemeester lachend. “Dat is natuurlijk een geintje”, zegt hij er gelijk achter. “Want Valkenburg is veel meer dan een plek voor senioren. We hebben hier 17.000 permanente bewoners en jaarlijks 1,3 miljoen tijdelijke bewoners. Wij vinden dat in Valkenburg de kwaliteit van leven bij elkaar komt. Het is niet alleen het gezellige terras, het lekker uiteten, de evenementen, de prachtige omgeving en het genieten van het leven, maar ook het bijpassende zorgaanbod. Als gemeente zijn we nu bezig met een visie op vrije tijd en economie. Hoe ziet Valkenburg er over 10, 20 jaar uit? Ook hier nemen we de senioren in mee. En daarin is Sevagram een belangrijke partner.”

Grasmaaien

Prevoo is zelf een mantelzorger. “Dat doe ik al twaalf jaar voor mijn moeder. Ze is net 92 jaar geworden en woont al meer dan zeventig jaar in hetzelfde huis in Munstergeleen. Mantelzorger zijn vergt inspanning, maar draagt er wel toe bij dat mijn moeder gelukkig is en het goed heeft. Als je tussen de mensen blijft wonen heeft dat een toegevoegde waarde in de levenskwaliteit.” Elk weekend is Prevoo bij zijn moeder te vinden om boodschappen te doen, de was op te halen, de zorg te organiseren en de tuin te verzorgen. Is dat wel te combineren met de functie van burgermeester? “Dat doe je gewoon. Het enige wat het kost is tijd. Je moet het willen, en als je het wilt, is het mogelijk. Ik ga dus bijvoorbeeld op een zonnige zaterdag niet op het terras zitten, maar sta in plaats daarvan het gras te maaien bij mijn moeder. Dat is mijn bijdrage om mijn moeder zelfstandig en zorgenvrij te laten wonen.”

Foto: Harry Heuts

0900 777 4 777

+