Henri Dunantstraat 3
6419PB Heerlen
0900 777 4 777
servicebureau@sevagram.nl
Het positieve effect van valpreventie
Bob Sangen, beweegagoog en fysiotherapeut Thom Habets proberen met de proef die tien weken duurt, de effecten te achterhalen op de gezondheid en fitheid van bewoners. “Wat we nu, na bijna acht weken, al zien is dat er bij de deelnemers zeker verschillen merkbaar zijn,” zegt Bob Sangen. Volgens de twee begeleiders is het van belang dat ouderen blijven bewegen om de kans op een val en de daarmee gepaard gaande risico’s te beperken. “Op hoge leeftijd heeft een val vaak grote gevolgen en levert een breuk soms complicaties op. Daarom is preventie zo belangrijk,” zegt Thom.
Ontspannen
Het is vrijdagmiddag als de bewoners langzaam binnendruppelen in de ruimte op de twaalfde verdieping, waar de valpreventie wordt gegeven. De negen deelnemers, mannen en vrouwen - de oudste deelnemer is 96 jaar - komen elke week bij elkaar voor de pilot. Alles gebeurt in een ontspannen sfeer. Fysiotherapeut Thom zet een vrolijk muziekje op. Het is de tijd van Oktoberfeesten, dus de Duitstalige muziek klinkt uit de radio. De oefeningen worden dit keer op en naast een stoel gedaan en beginnen altijd met een licht warming up, zodat de deelnemers langzaam kunnen wennen.
Gewicht
Bob Sangen heeft een schema samengesteld van oefeningen die een uur lang gedaan worden. De oefeningen worden in intensiviteit en zwaarte opgebouwd. Het begint met eenvoudige stapbewegingen naast de stoel. Daarna wordt het een stuk zwaarder als aan een been een gewicht wordt vastgemaakt. Dan is het strekken van een been opeens een stuk zwaarder. Fysiotherapeut Thom houdt de deelnemers goed in de gaten en vraagt regelmatig of het niet te zwaar is. Dat blijkt niet het geval.
Sociaal
Voor de bewoners is de training niet alleen een goede manier om te werken aan gezondheid, maar de wekelijkse ontmoeting heeft ook duidelijk een sociaal aspect. Er wordt volop gelachen en er worden grapjes gemaakt. Zo wordt een van de bewoners er een paar keer op gewezen dat bij de oefening met een gewicht aan het been het wel de bedoeling is, het been met gewicht te strekken en niet het been. “Je foetelt,” klinkt het lachend.
Smartfloor
Sevagram heeft een programma samengesteld dat acht weken duurt. In een van de eerste weken wordt gebruik gemaakt van een zogeheten smartfloor, een opvouwbare vloer met allerlei ingebouwde sensoren. Bob: “We laten de deelnemers over de mat lopen en meten dan zaken als stapsnelheid, druk en balans. De laatste week doen we deze meting nog eens om te kijken of we verschillen in positieve zin zien. Wat we nu al merken, zonder dat we de laatste meting gedaan hebben, is dat de bewoners betere balans hebben en minder angst om te vallen. Ze voelen zich zekerder. Wat dat betreft is deze pilot voor ons al geslaagd,” aldus Bob.
Interessant voor jou
Alle nieuwsberichten0900 777 4 777