×
17-10-2024

Bij de hospices van Sevagram zijn ze niet alleen met de dood bezig

In het themanummer van De Nieuwe Ster Maastricht een warm interview met Kim Simons over de twee hospices van Sevagram.

Bij de meeste mensen is het beeld van een hospice dat het een plek van somberheid en sterven is. Dit beeld is echter onterecht. Hospices bieden juist warmte, zorg en ondersteuning in de laatste levensfase. De focus ligt op comfort, kwaliteit van leven en waardigheid, niet alleen op de dood. Gasten en hun families vinden er rust en troost.

Sevagram beschikt over twee hospices in het Heuvelland. Het Geerlingshospice in Valkenburg is landelijk gelegen, aan het Geulstrand nabij het centrum en beschikt over tien kamers. Het monumentale Hospice Martinus ligt in het dorpje Mechelen, midden in de prachtige natuur van het Heuvelland. Hier zijn zeven kamers beschikbaar. Kim Simons is senior regieverpleegkundige hospice bij Sevagram en heeft in het verleden bij ziekenhuizen, de thuiszorg en in verpleeghuizen gewerkt. “Maar hier wil ik niet meer weg”, zegt ze vol overtuiging. “We hebben hier als team allemaal dezelfde passie en dat is de kwaliteit van leven van de gast zo hoog mogelijk houden. We zijn hier niet de hele dag met de dood bezig, we vieren hier het leven met onze gasten. Wat kan er nog wel? Aan het spreekwoord ‘Pluk de dag’ wordt hier letterlijk invulling gegeven. Niets ligt bij ons vast, de gast heeft de volledige regie over zijn of haar dagindeling. Dat wordt door de gasten en hun familie enorm op prijs gesteld. We horen niet voor niets met regelmaat van de gasten: ‘Waren we maar eerder gekomen en niet in het ziekenhuis gebleven of thuis blijven wonen tot het niet meer ging’.”

Planetree Mensgerichte Zorg
Sevagram heeft als enige zorgorganisatie in Limburg het Planetree Mensgerichte Zorg certificaat. Dat geldt dus ook voor de hospices in Valkenburg en Mechelen. Organisaties  die Planetree gecertificeerd zijn, laten zien dat zij voortdurend bezig zijn om de zorg voor en het welzijn van bewoners of gasten elke dag nog een beetje beter te maken.

Een warme deken
Wie bij Hospice Martinus binnenstapt, voelt gelijk een warme deken over zich  heenkomen. Niet alleen door de aankleding van het pand, maar ook door de benadering van de medewerkers. “Je kunt ons vergelijken met een vijfsterrenhotel”, zegt Kim Simons. “Natuurlijk is er hier ook verdriet, maar ik heb ook nog nooit zoveel gelachen als hier. Je kunt niets overdoen; je moet vandaag alles eruit halen wat erin zit. Wil een gast nog graag een keer kerstmis vieren, maar het is oktober, dan zetten we gewoon de kerstboom op. Gasten zoeken elkaar ook op. Het zijn lotgenoten die veel zaken met elkaar kunnen delen. Maar er is ook ruimte voor privacy als dat gewenst is. Nogmaals, iedere gast heeft hier de regie over zijn eigen dagindeling.”

Hotel
Mensen met een gemiddelde levensverwachting van drie maanden kunnen terecht in een van de hospices van Sevagram. Na drie maanden kan dit nog een keer drie maanden verlengd worden. Alle kosten vallen onder de eigen ziektekostenverzekering. “Familie is hier 24 uur per dag welkom”, legt Kim uit. “Partners kunnen ook blijven slapen en zelfs het huisdier is welkom. Wil je een stukje wandelen of lekker in de tuin onder de  overkapping zitten, doe je dat gewoon. Wij ondersteunen daar natuurlijk bij. Maar ook als een gast nog een keer terug naar huis wil, is dat mogelijk. Je zit hier niet opgesloten, we zijn een hotel. Verder werken we samen met de Wensambulance om laatste wensen van onze gasten in vervulling te laten gaan en ondersteunt Sevagram Verwenzorg ons bij bijvoorbeeld bijzondere uitstapjes.”

Complementaire zorg
Naast de gasten worden ook de familieleden begeleid. Dat kan op psychisch gebied zijn, maar ook hele zakelijke dingen zoals verzekeringen en financiën. “Verder hebben we huisartsen hier uit de buurt die de gasten behandelen. Zij nemen de zorg over van de huisarts van de gast en lopen hier dagelijks binnen. Ook dat geeft een vertrouwd gevoel.” Naast de reguliere zorg is er ook complementaire zorg voorhanden in de hospices in Valkenburg en Mechelen. Gasten kunnen gebruik maken van ontspanningsmassages, aromatherapie sessies, klankschalen therapie of hand- en voetmassages. Verder beschikken we over een slaaprobot die ervoor zorgt dat je een rustige ademhaling krijgt en een Qwiek.up. Hiermee kun je foto’s projecteren op de muur en muziek afspelen. Als een gast nog een keer herinneringen wil ophalen aan zijn of haar vakantie in Oostenrijk kan dat dus. Het beeld is ook op het plafond te projecteren voor mensen die in bed liggen.

Vlinderwand en levensboom
In Mechelen hangt in de ingang van het gebouw een levensboom aan de muur. Gasten mogen hier een glazen kraal in de boom prikken. Vaak prikken de kinderen en  kleinkinderen er ook een kraal omheen. “Dat doen we zodat niemand vergeten wordt”, zegt Kim. “In Valkenburg hebben we hiervoor een vlinderwand. We verzorgen ook de overledene hier in huis. Bij het verlaten van het hospice vormen we een erehaag als het lichaam naar de rouwauto wordt gebracht. Hiervoor gebruiken we een speciale afscheidsdeken. Familie komt vaak na een paar weken nog een keer terug om met ons te praten en er zijn zelfs nabestaanden die ieder jaar op de overlijdensdag van hun dierbare terugkomen. Ook dan zijn we er voor ze.”

Eén team
Het team in Valkenburg bestaat uit zo’n 20 medewerkers, in Mechelen 15. Daarnaast zijn er vele vrijwilligers die werken in de twee hospices. “Die mensen zijn ontzettend  waardevol en ook onmisbaar in ons werk. We zijn dan ook één team met dezelfde passie: er zijn voor onze gasten”, besluit Kim.

PALLIATIEF ADVIES TEAM

Sevagram beschikt ook over een Palliatief Advies Team. Hierin hebben zitting Kim Simons en Dominique Wintels (beiden senior regieverpleegkundige hospice bij Sevagram), een specialist ouderengeneeskunde, een maatschappelijk werker en een geestelijk verzorger. Het team staat niet alleen ter beschikking voor de hospices, maar is er ook ter ondersteuning van de zorgcentra van Sevagram.

0900 777 4 777

+