×
23-07-2024

Bewoners zorgcentrum De Hollehof in Heerlen werken samen aan bijzonder kunstwerk: ‘Dit zijn momenten om te koesteren’

In zorgcentrum De Hollehof in Heerlen wordt donderdag 25 juli het niet alledaagse kunstproject ‘Loeigoed’ gepresenteerd. Bijzonder is ook de manier waarop het kunstwerk tot stand is gekomen.

Ze zijn er in De Hollehof maar wat trots op, de maagdelijk witte koe en twee kalfjes die door bewoners van het Heerlense zorgcentrum tot een kleurrijk geheel werden getransformeerd. Nu is het tijd om het resultaat wereldkundig te maken.

Samen met familie, vrijwilligers, buurtbewoners en medewerkers maakten de bewoners vooraf enkele ontwerpen. Brigitta Santegoeds, projectleider Kunst & Cultuur bij Sevagram, was verantwoordelijk voor het definitieve ontwerp, en daarmee was de start van het project een feit. „Er is met veel enthousiasme en plezier aan het project gewerkt. Je zag de koe en de kalfjes langzaamaan veranderen in bontgekleurde schepsels” vertelt Santegoeds.

Verbinding

„We hebben overigens heel bewust familie en buurtbewoners uitgenodigd om mee te doen. Door samen met kunst bezig te zijn, ontstaat een bijzondere verbinding”, vervolgt ze. „Er was zelfs een dochter die van haar werkgever extra enkele uren vrij kreeg om samen met haar moeder aan het project te kunnen werken. Dat zijn momenten om te koesteren. Zeker nu haar moeder is overleden.”


Community Care

Naast de wekelijkse bezigheid vond ook een drukbezochte activiteit in de avonduren plaats voor bewoners, familie, vrijwilligers, buurtbewoners en medewerkers: het bewerken van een eigen kleine koe van papier-maché. „Het was een bijzondere mengelmoes van diverse deelnemers”, licht de projectleider toe. „Het is bovendien een goed voorbeeld van community care: op een laagdrempelige manier buurtbewoners en familie betrekken bij activiteiten om zo ook de verbinding met hun eigen wijk te behouden.”

Verwenzorg

Loeigoed kwam mede tot stand dankzij Sevagram Verwenzorg, een stichting die het mogelijk maakt dat bewoners en cliënten van Sevagram kunnen genieten van kunst-, muziek- en cultuuractiviteiten die vanuit de reguliere budgetten niet betaald kunnen worden. „Vrijwilligers en professionals bieden verwenzorg, omdat ze iets goeds willen doen voor een groep cliënten van een afdeling of locatie. Ze willen graag extra aandacht geven en mensen blij maken”, legt Santegoeds uit.

De feestelijkheden op donderdag 25 juli beginnen om 14.00 uur. Wethouder Jordy Clemens en Brigitta Santegoeds lichten het project nader toe. Aansluitend vindt de officiële onthulling plaats door onder meer bewoners en hun familie.

Mooie quote:

„Het is bovendien een goed voorbeeld van community care: op een laagdrempelige manier buurtbewoners en familie betrekken bij activiteiten.” Brigitta Santegoeds, Projectleider Sevagram

Bron: Dagblad De Limburger, 23 juli 2024

0900 777 4 777

+