×
01-10-2024

Bewoners Langedael spelen de hoofdrol in aangrijpende oorlogsdocumentaire

Een bijzondere filmpremière voor de bewoners van Zorgcentrum Langedael in Vaals. Zij kregen 30 september, samen met genodigden en oorlogsveteranen, als eerste de documentaire ‘Vijf weken Niemandsland’ te zien. Bijzonder omdat bewoners van Langedael de hoofdrol spelen in de korte film.

Het is ruim 80 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd. Binnen Sevagram wordt dat op verschillende manieren herdacht tussen 30 september en 5 oktober in de Week van de Bevrijding. Er zijn tal van activiteiten, een tentoonstelling, een boek en een film.

De film is een initiatief van Esther Jelsma en Daniëlle Bloemen, begeleiders in Langedael. Zij vonden dat de verhalen van bewoners, die in de Tweede Wereldoorlog kind waren, niet verloren mochten gaan. Zo ontstond het idee voor een film over een stukje vergeten geschiedenis. Vaals was in de laatste dagen van de oorlog een stukje niemandsland, waar de bewoners geen kant op konden. Op de Vaalserberg waren de Amerikanen, die Maastricht inmiddels hadden bevrijd op weg naar Aken. Aan de andere kant op de Schneeberg ten noorden van Vaals zaten de Duitsers. Inwoners van Vaals zaten vast tussen bevrijder en vijand. Vijf weken lang was Vaals niemandsland. Een stukje geschiedenis dat bijna vergeten dreigde te worden.

Bijna, want het is aan Esther en Daniëlle te danken dat de heftige periode voor de inwoners destijds, nu voorgoed bewaard is gebleven in beeld en geluid. Voor de film werd gezocht naar bewoners die tijdens de periode van de bevrijding woonden in Vaals. Twaalf bewoners van Langedael, die in de oorlog als kind de bevrijding meemaakten, werden geïnterviewd. De verhalen van zes bewoners zijn in de documentaire verwerkt.

Het resultaat is een aangrijpende documentaire die binnenkort ook op L1-televisie is te zien. Het zijn verhalen van de laatste oorlogsgetuigen, mensen inmiddels op hoge leeftijd die vijf weken leefden in angst en spanning. De bewoners van Langedael vertellen hoe de zon verdween achter een zwerm bommenwerpers van de geallieerden. Hoe de V1 bommen van Duitse kant overvlogen. Over de sirenes, als teken snel naar de schuilkelder te gaan. En hoe het was om in de schuilkelder te zitten. Een van de bewoonsters: “Het was klein en we waren met velen. Ik sliep in een bed naast een oude vrouw. De volgende ochtend was deze vrouw overleden. Dat vergeet je nooit meer.”

Hoewel de documentaire indringend laat zien hoe het was om in een niemandsland te zitten is er ook plek voor humor en zorgt de uiteindelijke bevrijding van Vaals voor momenten die de bewoners nooit zullen vergeten.

Het applaus na het vertonen van de film klonk hard en lang. Een verdiend applaus voor de bewoners die in de film te zien zijn, maar ook voor de vele vrijwilligers die aan de documentaire van Mark Routs meewerkten. Burgemeester Harry Leunessen, die na afloop een korte toespraak gaf, zei trots te zijn op wat er door heel veel vrijwilligers is neergezet. ‘Een van de thema’s binnen onze gemeente en in de politiek is verbinden. Deze indrukwekkende documentaire laat precies zien wat wij met verbinden bedoelen,” aldus de burgemeester.

Wanneer kunt u de film zien?

De film is bij L1 in het programma 'Limburg Doc' op zaterdag 19 oktober a.s. te zien om 11.00u, 16.00u, 18.30u én 23.00u

Wilt u niet zolang wachten? Bezoek dan de tentoonstelling van Heemkundekring Sankt Tolbert Vaals in Langedael tussen dinsdag 1 en zaterdag 5 oktober a.s. Dagelijks te bezoeken van 10.00u tot 12.00u en van 13.30u tot 16.00u óók dan is de film te zien.

0900 777 4 777

+